september 2012

"Dagens antrekk" fra antikken

Illustrasjonen av tre greske kvinner fra antikken, hentet fra boken "Ancient Greek female costume", som ble publisert i 1882.

"Dagens antrekk" fra 1777

Praktfull fransk hoffkjole fra 1700-tallet, fra boken "Costume civil en France du XIIIe au XIX siècle". Illustrasjonen heter "Les adieux" og er tegnet av Jean-Michel Moreau (også kalt Moreau le Jeune) og gravert av Robert De Launay.

"Dagens antrekk" fra 1793

"Dagens antrekk" fra 1864

I dag blir det vist etthundreogførtiåtte år gammel nåværende mote i dagens antrekk...Oh, the cleverness of me!

"Dagens antrekk" fra 1852

Det jeg liker best med denne illustrasjonen er at jeg synes jentene i de pene kjolene ser litt rampete og mystiske ut...og den norskje oversettelsen av filmen Rebel Without a Cause, nemlig "Rotløs ungdom" virker passende:

"Dagens antrekk" fra 1821

Blålilla fløyeslskjole med flettet kjoleliv, samt vifte, smykke, lommetørkle, lange hansker og turban med fjær som tilbehør. I like!

"Dagens antrekk" fra 1865

"Dagens antrekk" fra 1834 og 1817

Slik skulle man kle seg i september i 1834...

 

 

...men jeg ville nok heller ha gått for en eldre september-look, selv om jeg hadde fryst slik som damene i 1817...

 

 

"Dagens antrekk" fra ca. 1500

Adelskvinnet fra hoffet til Charles VIII av Frankrike. Charles VIII regjerte fra 1483 til sin død i 1498, så jeg skriver ca. 1500 i overskriften, selv om det står 1500 under illustrasjonen.

Jeg er i grunn ikke så glad i slike hodeplagg, men synes kjolen er veldig fin! Liker spesielt ermene og detaljene nederst på overdelen...

Bryllup i Norge på 1800-tallet

Tradisjonelt norsk bryllup i nærheten av Bergen. Illustrasjonen er fra en bok som ble publisert i 1856, under tittelen "Unprotected Females in Norway: Or, The Pleasantest Way of Travelling There, Passing Through Denmark and Sweden."

Her er et lite stykke fra boken om hvordan man feiret bryllup i Norge på 1800-tallet:

"They only marry in spring and autumn (summer is too short and important for such waste of time) ; then they cram all the amusement they can into the three day's merrymaking, which never lasts a shorter time, and in very thinly populated districts often a week."

"Dagens antrekk" fra 1839

Denne kjolen er jeg veldig begeistret for. Synes den har en "enkel" siluett, som fremheves av veloverveide detaljer, som også gjør at kjolen ser mer eksklusiv ut, uten at det blir distraherende. Den lyserosa fargen er kanskje ikke så original, men med den røde rosen og den svarte hatten blir det en spennende kombinasjon.

"Dagens antrekk" fra 1819

Antrekk fra tidlig på 1800-tallet i en svært så s-p-r-e-k farge! De fleste antrekkene på bloggen er enten fra engelske eller franske tidsskrift, men denne illustrasjonen er altså fra et tidsskrift fra Østerike.

"Dagens antrekk" fra 1300-tallet

Italiensk adelskvinne i antrekk fra 1300-tallet. Illustrert etter et bilde fra l'Accademia di belle arti i Siena i Italia.

"Dagens antrekk" fra 1400-tallet

Adelsmann og -kvinne i antrekk fra slutten av 1400-tallet. Illustrert etter et veggteppe fra Saint Paterne kirken i Orléans i Frankrike.

"Dagens antrekk" fra ca. 1827

Svenske folkedrakter som viser hvordan våre naboer kledde seg på 1800-tallet, og kanskje enda tidligere:

 

Brud og brudgom, fra Vingåker.

 

Folkedrakter fra Vingåker.

 

 Flere folkedrakter fra Vingåker.

 

Folkedrakter fra Herrestad.

 

Flere folkedrakter fra Herrestad.

 

Folkedrakt fra Wärend - folkedrakt fra Blekinge - brud i folkedrakt, fra Blekinge

 

En gruppe sørgende, fra Torna.

 

Jeg skriver ca. 1827 i overskriften fordi de skal ha blitt tegnet etter "a collection of Costumes, published in Stockholm in 1827", som det står i "A Cyclopedia Of Costume Vol. II" hvor jeg fant dem. Der står også at det er vanskelig å datere folkedraktene, som kan ha vært relativt moderne eller resultatet av flere århundrer lange tradisjoner. Det skal altså ikke være greit...

 Her er et lite stykke fra teksten:

For å lese resten, kan du trykke her for å komme til "A Cyclopedia Of Costume Vol. II", der er også masse annet spennende å se og lese.

"Dagens antrekk" fra 1866

 

 

 

 

I går la jeg ut en illustrasjon av to herrer med stilige flosshatter, så da er det jo bare rett og rimelig at turen går til damene i dag.

"Dagens antrekk" fra 1846

I dag er det mennene som skal vises frem. Jeg er litt usikker på de rutete buksene til herren til venstre, og den kjolelignende saken som den lille gutten har fått på seg, men hattene skal mannfolka ha for. Très élégants Messieurs!

"Dagens antrekk" fra 1782

 

Stort hår, smale midjer og dyp utringing...Dekadent og "over the top" er stikkord som beskriver moten på 1700-tallet, og som derfor kanskje ikke er noe for enhver smak, men for min del er det midt i blinken!

 

Kjoledryss

Siden det har vært så slapt med blogging her de siste dagene, blir det et aldri så lite kjoledryss i dag:

 

 

Skulle gjerne hatt den grå til venstre for å si det sånn (spesielt hvis fargene var omvendt med mest svart og detaljer i grått)...

 

Tea-time! ^-^

 Elsker fargekombinasjonen på den lilla/rosa her!

 

Alle disse skjønnhetene er fra et fransk tidskrift fra 1868, hvor disse flotte korsettene også gjemte seg:

 

Dame de Coeur

Bak denne bloggen sitter en liten frøken på 22 år, som er halvt fransk, halvt sunnmøring, og heter så mye som Annabelle.

Introduksjon: Om Dame de Coeur

bloglovin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategorier

Arkiv

hits