Dame de Coeur

Hjerterdame illustrasjon

Måtte bare legge ut denne illustrasjonen!

Illustrasjonen er av spillkortet Hjerterdame, som her representeres av Elizabeth I av England. En annen Dame de Coeur er Judit.

The Queen of Hearts

Tenkte det var på tide med et Dame de Coeur relatert innlegg igjen! Har prøvd å lage en liten "illustrasjon" av diktet The Queen of Hearts. Diktet ble brukt til inspirasjon i Lewis Carolls Alice's Adventures in Wonderland.Relaterte linker:

Om Dame de Coeur

Judit: Heltinne og femme fatale

Judit: Illustrasjon, 1839

Judit

Har funnet enda en illustrasjon av Judit, som jeg skrev et innlegg om for en stund siden. Denne er enda mer detaljert enn illustrasjonen jeg brukte til innlegget, og klesstilen er mer utsmykket her.

Illustrasjonen viser Judit som gir hodet til Holofernes, til tjenestepiken sin. Hun har fortsatt sverdet i hånden, som hun har brukt til å kappe hodet av med.

Fant illustrasjonen via Google Books, i en bok fra 1839, som heter heter "A treatise on wood engraving, historical and practical".

Judit er heltinnen i Judits bok, som tilhører Det gamle testamentets Apokryfiske skrifter. Hun blir assosiert med spillkortet Hjerterdame, som på fransk oversettes til Dame de Coeur.

Link til innlegg: Judit som Dame de Coeur, og sammendrag fra Judits bok


Judit

 

Dame de Coeur

Gjennom historien er det flere kvinnelige skikkelser som har blitt assosiert med spillkortet hjerterdame, som på fransk kalles Dame de Coeur. Kommer til å skrive om flere mulige Dame de Coeur fremover, men jeg vil begynne med å skrive om Judit, siden hun virker som en av de mest sannsynlige kandidatene.

Franske kortstokker med illustrasjoner av konger og dronninger, går tilbake så langt som til 1650. Det finnes fortsatt kort fra denne tiden, hvor navnet Judic står, altså Judit. I følge franske kortprodusenter, er dette en referanse til heltinnen i Judits bok, som tilhører Det gamle testamentets Apokryfiske skrifter. Judits bok er ikke basert på historiske hendelser, og er ikke ment å tolkes bokstavelig, men symbolsk.

 

Sammendrag fra Judits bok

Judit var enke, og bodde i byen Betylua i Judea. Hun ble beskrevet som en uvanlig vakker og velstående kvinne, og var høyt respektert i samfunnet for sin fromme livsstil og gudfryktighet. Da Betylua ble omringet av den assyriske hæren, la Judit en dristig plan for å redde folket sitt.

Hun dro sammen med tjenestepiken sin til fiendens leir, og overbeviste hærføreren, Holofernes, om at hun ønsket å hjelpe ham. Alt hun sa falt i god jord hos både Holofernes, og de som tjente ham, og de lovte henne at hun ville bli tatt godt vare på. Judits skjønnhet og intelligens falt også i veldig god jord, og Holofernes ønsket å ligge med henne.

Judit ba om å få gå ut hver dag og hver kveld for å tilbe Gud, og hun fikk innvilget ønsket sitt i tre dager. Den fjerde dagen kom tjeneren til Holofernes, og inviterte Judit til å spise med Holofernes i teltet hans. Judit takket ja, og selskapet hennes gledet Holofernes så mye, at han drakk mer vin enn han noen gang hadde gjort før. Han ble pære full, og sloknet til slutt i sengen sin. Etter at tjenerne hadde dratt, og Judit var alene med Holofernes, tok hun sverdet hans, og satte det i nakken på ham to ganger, før hun kuttet hodet helt av med det tredje slaget.

Hodet ga hun til tjenestepiken sin, som la det i en sekk. De to kvinnene gikk så ut fra leiren, slik som de pleide, som om det var for å be til Gud. I stedet gikk de tilbake til Betylua, hvor Judit viste fram hodet til Holofernes, og ropte ut, at ved hennes hånd, hadde Gud tatt livet av deres fiende. Hun oppfordret folket til å gå til angrep på den assyriske hæren, i håp om at det plutselige tapet av hærføreren deres, ville føre til panikk, og at hæren ville flykte. Planen virket. De assyriske soldatene flyktet, og mange av dem ble drept.

Judit ble hyllet som en nasjonalhelt(inne), og levde resten av livet som enke. Dette gjorde hun til tross for at det ble forventet at enker skulle gifte seg på nytt, for å sette flere barn til verden.

Du kan lese mer om Judit gjennom Google Books: The Book of Judith (engelsk).

 

Om Dame de Coeur

Direkte oversatt fra fransk blir Dame de Coeur til "dame av hjerte" på godt norsk, men som du sikkert kan gjette, er det her egentlig snakk om spillkortet hjerterdame, også kjent som Queen of Hearts på engelsk.

Ordet dame kommer fra det latinske domina, som betyr herskerinne. I dag brukes ofte dame synonymt med ordet kvinne. Kvinne i sin tur, vil for mange assosieres med en rekke egenskaper, og i min bok er kvinne så godt som synonymt med omsorg, lidenskap, intuisjon og visdom. Når vi så legger til hjerte, som frem for alt representerer kjærlighet, får vi en kraftfull kombinasjon, og det er fra denne kombinasjonen jeg kommer til å hente mye inspirasjon til bloggen.

Håper du velger å ta turen innom fra tid til annen, og legg gjerne igjen en hilsen!

Dame de Coeur

Bak denne bloggen sitter en liten frøken på 22 år, som er halvt fransk, halvt sunnmøring, og heter så mye som Annabelle.

Introduksjon: Om Dame de Coeur

bloglovin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategorier

Arkiv

hits